;?>

Feed Rss

Microsoft Learn ile Uygulayarak Azure Öğrenin

09.30.2018, Bulut Bilisim, Makale, by , .
Okuma Süresi: 3 dakika

Mshowto ekibi olarak uzaktan da olsa bu seneki MSIgnite sosyal medya kanalları üzerinden takip etmeye çalışıyoruz ve bu hafta yayınlayacağımız yazıların birkaçını MSIgnite’dan olmasına karar verdik. Bende sizlere deneme şansı da yakaladığım Microsoft Learn’ı anlatmaya çalıştım. Beni takip edenleriniz uzun yıllar teknik eğitmenlik yaptığımı ve bizim işimizin en önemli kısmının teknik gelişim olduğunu ve bunu da sağlamak için eğitimin olmazsa olmazlar arasında ilk sırada yer aldığını söylediğimi çok iyi bilirler. Özellikle Azure’da kendimizi teknik konularda nasıl geliştiririz sorularına daha önceki yazılarımda cevap vermiş ücetisiz Hands-On-Lab’ları, Azure kredisini, Microsoft Cloud Society etkin kullanmalarını önermiştim. (Bu yazıları mshowto’da arayarak kolayca bulabilirsiniz)

Şimdi konumuza geri dönersek Microsoft MSIgnite 2018’de Microsoft Lear’ni tanıttı ve bende sizlere ne olduğu ve kullanımı hakkında bilgiler vereceğim. Azure öğrenmek için eğlenceli, ücretsiz ve interaktif bir yol bence şu ana kadar gördüğüm Microsoft teknolojilerini öğrenmeye başlamak için en iyi yer. Niye bunu diyorum gerçekten de günümüzde bilişim alanındaki değişim oranı çok yüksek ve bu işin profesyonelleri olan bizler bile takip etmekte zorlanıyoruz hatta edemiyoruz, eski geleneksel yöntemler ile bunu yapmaya çalışmak neredeyse imkansız olabiliyor. Şu anda Microsoft Learn içerisinde Azure, Dynamics ve Power BI konularında 80 saatten fazla öğrenim mevcut. Bu içerikler, Developer’lar, System Admin ve Solution Architect’lerin yeni sertifikasyon sınavlarına hazır olmanıza da yardımcı olacak şekilde tasarlanmış bir yapıya sahip. Özetle;

  • Kredi kartı olmadan (kısacası ücretsiz J)
  • Başlangıç ve Orta seviye Modüller
  • Azure ile entegrasyon (Uygulamalı)
  • Puanlar toplayın, yeni seviyelere ulaşın ve başarı kazanın

Öncelikle https://docs.microsoft.com/en-us/learn/ adresine gitmeniz gerekmekte. Burada zaten sizi user friendly bir ara yüz karşılıyor. Öğrenmeye rolünüze, modüllere ya da öğrenme yollarından (learning paths) birini seçerek başlayabilirsiniz.


Ben Azure üzerinde Container teknolojisini öğrenmek istiyorum bunu seçiyorum.


Seçmiş olduğum eğitimin Docker konteynerleri oluşturma ve kullanma hakkında bilgiler sağlayacağını, içeriğini, süresini ve bana ne kadar bir XP (Oyunlarda seviye (Level) atlamak için kullanılan, seviye göstergesi anlamındaki ifade, burada da mevcut) kazandıracağını görebiliyorum. Start butonuna basıyorum.


Administer containers in Azure eğitiminin, Introduction to Containers (Konteynerlere Giriş) bölümünün altı ünitden oluştuğunu ve ilk giriş kısmının 100 XP kazandıracağını ve 1 dakika kadar süreceğini görüyorum. Devam etmek için Continue butonuna basıyorum.


İşte şimdi keyifli yerlere gelmeye başladık, buradan sonrası benim gerçek anlamda çok başarılı bulduğum uygulamalı olarak öğrenme yöntemi. Bizler teknik kişileriz daha önce ki makalelerimde de yazdığım gibi ellerimizi kirletmeden bir şeyi tam olarak öğrenemeyebiliriz.
Konteynırlı bir web sunucusunu barındırmak için bir VM’in nasıl kullanılacağını uygulayarak öğrenme kısmındayız. Bunun için sign in to activate sandox’a tıklıyorum. Bilmeyenlerinizin nedir bu sandbox dediğini duyuyorum birazdan onu da açıklamaya çalışacağım.


Sign in to activate sandox tıkladıktan sonra browser’ım bu sayfaya yönlendirildi, nedeni ise şu yaptığım aktivitelerde belirtilen URL içerisine kaydedilmesi.


Sandox kullanmak için bir izin gerekmekte ve Accept Invite ile davet ediyorum. Sağ taraftaki siyah ekranı okursanız, sandbox’ın Azure kaynaklarına ücretsiz bir erişim vereceğini ve buradaki Azure aboneliğinin ücretlendirilmeyeceği belirtiliyor.


Microsoft Learn Sandox neler için erişim izni istediğini bir sonraki adımda gösteriyor ve bende güvendiğim için kabul et butonuna basarak ilerliyorum J


Gelelim Sandbox konusuna, genellikle sistem hatalarını veya yazılım güvenlik açıklarının yayılmasını önlemek amacıyla çalışan programların ayrılması için bir güvenlik mekanizmasıdır. Genellikle, ana makine veya işletim sistemine zarar vermeden, test edilmemiş veya güvenilmeyen programları veya kodları, muhtemelen doğrulanmamış veya güvenilmeyen üçüncü tarafları, sağlayıcıları, kullanıcıları veya web sitelerini yürütmek için kullanılır.
Bir sandbox, konuk programlarının çalışabilmesi için disk ve bellek üzerindeki boş alan gibi sıkıca denetlenen bir dizi kaynak sağlar. Ağ erişimi, ana bilgisayar sistemini denetleme veya giriş aygıtlarından okuma yeteneği genellikle izin verilmez veya büyük ölçüde kısıtlanır.


Sandbox konusunu da kısaca özetleyip geçtikten sonra, artık eğitimde benden istenen talimatları Azure üzerinde uygulayabiliriz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz üzere Azure’da bir sanal makine oluşturmak için bash kullanıyorum ve ilk olarak cloud drive dizinine geçiyorum, vm-config adında bir dizin oluşturup içerisine docker-vm-config.txt dosyasını code ile oluşturup kaydediyorum. Çok başarılı değil mi? Bundan sonrası artık tamamen size kalmış. Ne kadar çok okur, araştırır, zaman ayırır ve uygularsanız o kadar iyi bir teknik bilgiye sahip olursunuz deyip susuyorum J


Microsoft Learn konunun uygulanmasını anında sağladığı için bile kullanılması gereken bir öğrenme portal olmuş, bence zaman kaybetmeden sizlerde hemen learning paths’ini çıkarın ve bu eğitimleri uygulayarak öğrenin.

Bir başka Azure yazısında görüşmek üzere.

Ka®a

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir